30. prosinca 2020.

05. 2002. SJEĆANJA … 6

Krajem travnja umro je u 82. godini moj kolega i skoro 50-godišnji prijatelj dr.Vladimir Štrcaj. Znali smo se još iz doba studiranja – tamo od 1944. godine, a nismo se više vidjali kad sam otišao u mirovinu. Bio je vrstan analitičar, a specijalno za pitku vodu i radio je mnogo godina u Higijenskom Zavodu tu u Rijeci. Više puta sam išao s njim da on uzima uzorke vode s raznih izvora u Istri i Gorskom Kotaru za kasniju analizu u Zavodu. Te analize radio je precizno i metodički učeći mlađe kako se radi. Projektirao je jeftine klorinatore za vodu, meni je pomagao kad smo u “3. maju” gradili turbinske brodove pa je izradio neke filtre da se destilirana voda učini pitkom. Nas je upozorio da u Gorskom Kotaru ima izvora skoro potpuno mekane vode za prvo punjene turbina, pa se to iskoristilo.

Nije to pravi povod da se piše i sjeća njega. Nije ni to da je on bio dobre naravi, da je uspio vlastitim naporima nadvladati i dosta tešku bolest poznavajući ljekovite biljke i kako iz njih izraditi ekstrakte za razne svrhe. Pravi povod je da nije htio da prihvati da za Zavod besplatno izradim bazu podataka sa svim njegovim analizama voda na tada još slabim računalom Apple II Plus – iako bih ja to rado napravio. Eto, drugima sam ipak radio besplatno, pa bi mi se još i prigovaralo.

Na tom istom Apple II Plus izradio sam popis svih stručnih časopisa pretplaćenih u Rijeci od svih koji su se javili s tim podacima tada još “Naučnoj Biblioteci”, a sada Sveučilišnoj knjižnjici. Bilo je to krajem sedamdesetih, listu sam upisao u računalu u dBase, sredio po državama, pretplatnicima i po nazivima časopisa te strukama. To smo umnožili i uvezali, pa sam to predao tadašnjem ravnatelju uz ponudu da bi se ovo računalo moglo postaviti negdje u biblioteci da se nauče i oni koji rade koristiti računalo. Odbio je uz obrazloženje da se u “kolektivu” boje da bi “Društvo kibernetičara” tako na mala vrata upalo u biblioteku!![1] Samo još jednom sam slično bio odbijen zajedno s računalom u gimnaziji – ali o tome drugi put.

Bilten je također bio odbijen, ali od uprave Grada, kad smo ga poslali da se pohvalimo -uz obrazloženje da ga nisu oni ni pretplatili – a računski centar Grada je i osnovan baš uz našu inicijativu! Bilten smo poslali još jednom, pa se opet povratio, sad bez obrazloženja. Danas se svi kunu kako su uvijek bili jako napredni. O tome bolje ne pisati drugi put!!!

[1] Isti događaj bio je još jednom ranije opisan, ali je ovdje ponovljen zbog poštivanja integriteta i autentičnosti teksta (op. ur.)

Povratak na kazalo