30. prosinca 2020.

Autori knjiga koje smo tiskali

Vrlo brzo iza osnivanja Društva kiberentičara zbog potreba upravo tek osnovanog računskog centra u Općini, prvi autor je, koliko se sjećam, bio Zoran Mutabžija, član D.K. i prvi uposlenik pomenutog centra.

On je tada preveo jedan udžbenik telekomunikacija, to smo tiskali, ali razdijeljen je. Nakon što smo dobili od firme I.C.L. iz Engleske neke njihove priručnike, počeli smo ih prevoditi, pa je ing. Branko Braum preveo priručnik za BASIC. Ne sjećam se poslije svih autora, jer su bili iz Zagreba, bivši učenici ing. B. Makaneca u Referalnom centru koji su se iskazali velikim elanom naročito kad su nam pomogli kod pokretanja računala NOVA 800.

Tiskali smo DOS za taj stroj napisan od jednog autora, pa poslije još jedan priručnik drugog autora. Kasnije se pojavio tamo oko 1981. godine Sinclair Spectrum ZX, pa je kolega Božo Despot napisao knjigu o matematičkim funkcijama izvedenima pomoću programskog jezika BASIC za to malo računalo.

Moj sad pokojni kolega na fakultetu, mr. Stjepan Budić napisao je više kniga o programiranju, a neke od njih su se tiskale u izdanju Društva kibernetičara.

Podpresjednica naše udruge, prof.dr.sc. Marina Čičin-Šain je napisala, pa i tiskala prvo u izdanju naše udruge knjižicu o početnom radu s malom djecom o razumjevanju programiranja bez računala po metodi MEMA.

Nisu napisali knjigu, ali prvo je g.Kodarić iz tima ing. Makaneca napravio jedan terminal u zgodnom kovčežiću za pristup računalu preko serijskog ulaza. G. Darko Roje još kao srednješkolac izradio je program kojim se aktivira dodatna memorijska kartica kupljena bez takvog programa a za Apple II Plus.

Povratak na kazalo