30. prosinca 2020.

Kratka povijest društva kibernetičara

Kratka povijest Društva kibernetičara

Društvo je osnovano 1967. godine, a 1968. godine postalo je članom gradske organizacije Narodne tehnike, kao i članom Kluba privrednika. Glavna mu je djelatnost od samih početaka bio je rad s mladima kroz tečajeve za djecu i mladež, no nije zanemaren ni rad s odraslima, poglavito pri prekvalifikaciji.

Društvo kibernetičara bavi se i izdavaštvom. Godine 1971. počinje izdavanje biltena CYBERNETICA 80. Naziv je sugerirao pripreme za osamdesete godine, koje su trebale donijeti široku informatizaciju i nove kibernetičke metode u upravljanju, poslovanju, nastavi i proizvodnji. Godišnje je izlazilo 4-5 brojeva na oko 200 stranica ukupno. Pored biltena tiskane su i knjige o osnovama računalstva i o programiranju u Basic-u.

Iz Društva kibernetičara potekle su slijedeće značajne inicijative:

  • osnivanje republičkog organa za informatiku u vrijeme kad je podpredsjednik bio čovjek iz Rijeke,
  • osnivanje Računskog centra Općine u Rijeci,
  • nabavka prvog miniračunala za novoosnovano Sveučilište u Rijeci.

Nakon nabavke prvog mikroračunala tipa APPLE II 1978. godine, sa Zavodom za prosvjetno-pedagošku službu u Rijeci, organiziran je niz odlazaka u škole po obali, otocima,Lici, Gorskom kotaru i Istri. Tako su neki mladi ljudi po prvi puta bili u prilici vidjeti kako računalo radi i kako se programira.

Nakon toga organiziraju se tečajevi o multimediji i Internetu. Prvi takav tečaj održan je 1994. u okviru skupa MIPRO 94, drugi u Centru tehničke kulture u Rijeci u jesen 1995. Godine 1996. počele su pripreme seminara o računalima u školama, a prvi takav seminar je 1997. godine.

Do 1994. Društvo kibernetičara djelovalo je zajedno s trinaest drugih udruga u prostorijama tadašnjeg Kluba privrednika. Sada je sjedište Društva kibernetičara na Pedagoškom fakultetu – Rijeka.

Postupak usklađivanja statuta obavljen je 1995. godine. Krajem 1997. obavljeno je novo usklađivanje i registracija Društva kao udruge. Društvo je član Zajednice tehničke kulture Primorsko goranske županije.

Povratak na kazalo