29. prosinca 2020.

Povijest Udruge

POVIJEST udruge

Izvor: Cybernetica – Jubilarni bilten Društva kibernetičara povodom 40. godišnjice postojanja (Urednica Marina Čičin-Šain; Izdavač: Društvo kibernetičara, Broj primjeraka: 200; Tisak: Futura d.o.o. Rijeka; Design ovitka: Jelena Babić dipl. diz.; Publikacija se izdaje uz financijsku potporu Grada Rijeka- Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu i Zajednice tehničke kulture Rijeka)

Uvodna riječ

Hvala vam što ste se odlučili prelistati i nadam se pročitati ovaj naš jubilarni bilten. Godine 1967. u Rijeci je osnovano Društvo kibernetičara. Koliko je nama poznato to je prva udruga u ondašnjoj Jugoslaviji. za promicanje informatike, računalstva, novih informatičkih  i komunikacijskih tehnologija.

Naša se četrdeseta godišnjica nesretno poklopila sa smrti našeg osnivača i doživotnog predsjednika prof. dr. Pavla Dragojlovića. Zato smo odlučili na sastanku udruge da ovu prigodnu publikaciju u cijelosti posvetimo upravo njemu.

Publikacija je nastala na način da se uz minimalne zahvate objave izabrani dijelovi iz tekstova koje je prof. dr Dragojlović objavljivao na stranicama društva u elektroničkoj verziji biltena Cybernetica. Dakle, sve tekstove u publikaciji osim ovog uvoda potpisuje prof. dr. Pavle Dragojlović.

Radilo se o časnom čovjeku i predanom znanstveniku, koji je kroz svoj plodan život u hodu rješavao nimalo laka pitanja opremanja fakulteta informatičkom opremom i uvijek pružao toplu i ljudsku podršku svojim suradnicima i suradnicama koji su uz njegovu više pomoć nego vodstvo i više podršku nego upravljanje i sami rado i mnogo doprinosili razvoju znanosti. Uvijek je davao izvrstan osobni primjer, jer je mnogo i savjesno radio i imao široko znanje od općeg i poznavanja nekoliko svjetskih jezika, preko svoje osnovne struke, kemije, do svoje nove struke Informatike koju je promicao na svakom koraku.

 Prof. dr. sc.  Marina Čičin-Šain

Kazalo: