Obilježen Dan Društva kibernetičara

Obilježavanje Dana Društva kibernetičara održano je u srijedu 21. veljače 2024. u dvorani prof. dr. sc. Pavle Dragojlović, osnivača našeg Društva. Dekanica FIDIT-a prof. dr. sc. Patrizia Poščić uputila je dobrodošlicu i održala prigodan govor te je u ime Fakulteta preuzela zahvalnicu Društva kiberentičara za dosadašnju suradnju. Sudionicima se potom obratio predsjednik Zajednice tehničke kulture Đordano Bucci, dipl, ing. te zaželio daljnje napredovanje našeg Društva, kao i buduću suradnju sa ostalim tehničkim udrugama.
Program je vodila predsjednica Društva izv. prof. dr. sc. Snježana Babić. Posebnu zahvalu uputila je dugogodišnjoj predsjednici Društva kibernetičara prof. dr. sc. Marini Čičin-Šain za neiscrpan entuzijazam, koji i danas pokreće aktivnosti Društva. Zatim prof. dr. sc. Božidaru Kovačiću na pomoći oko organizacije proslave te dugogodišnjoj tajnici Društva Tihani Welle za predan rad.
Prof. dr. sc. Marina Čičin-Šain održala je prezentaciju o povijesti našeg Društva, posebno je prisutne prisjetila na dane njene suradnje s prof. dr. sc. Pavlom Dragojlovićem s kojim je niz godina surađivala i vodila Društvo kibernetičara i sekciju Računala u obrazovanju na međunarodnoj konferenciji MIPRO te na dane održavanja radionica i tečajeva Društva za inženjere i druge, koji su tada po prvi puta imali priliku vidjeti računala i slušati o njima. Sudionici su mogli čuti da je prof. dr. sc. Pavle Dragojlović objavio prvu informatičku knjigu na ovim prostorima te o tome koliko je jednostavno znao biti ispred svoga vremena.
Društvo je posebno ponosno na ERASMUS+ projekt “CybeMema”, odnosno na primjenu metode Mema u osnovnim školama u Hrvatskoj, Turskoj i Poljskoj za rano učenje programiranja izvorne autorice prof. dr. sc. Marine Čičin-Šain. Ovom prilikom sudionici događaja informirani su o projektnim aktivnostima Društva koje podupire EU, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Posebno je sudionicima bilo zanimljivo izlaganje učiteljice Divne Bjalanović iz OŠ Pećine na temu „Učenje kroz igru primjenom metode Mema u 2. razredu”, koja već 2. generaciju učenika poučava matematiku primjenom metode Mema prihvaćene i od strane školskog odbora i roditelja u njihovoj školi.
Posebno je iskazana zahvala svim članovima Društva za predan rad te su se kratko predstavili novi članovi Društva Aleksandra Tonković i Diego Tich iz OŠ Gornja Vežica.
Na kraju, svi sudionici su pozvani za buduću suradnju kroz aktivnosti Društva, od kojih je posebno naglašeno izdavanje novog broja Biltena Cybernetica.
Hvala svim sudionicima koji su aktivno doprinjeli obilježavanju Dana Društva kibernetičara!
Veselimo se sljedećem Danu Društva kibernetičara! 🙂